Het menselijk lichaam is een wonderlijke eenheid van op elkaar afgestemde organen en weefsels die ons in staat stelt om op deze aardbol te leven en ons voort te bewegen. Het lichaam levert als “een geoliede machine” lichamelijke en geestelijke inspanningen, ook als die zwaar zijn of kort na elkaar komen. Die inspanningen kosten wel energie. Geen probleem als er voldoende voorraad is en als deze voorraad bijtijds wordt aangevuld. De behoefte aan energie wordt geregeld vanuit onze hersenen. De hersenen zorgen voor het aansturen van de organen en weefsels die zich daardoor optimaal kunnen instellen op de te leveren inspanningen. De hersenen regelen daarvoor onder andere de aanmaak van hormonen die invloed hebben op de energiehuishouding.

Van (lichamelijke én geestelijke) inspanningen kun je moe worden. Dat weet je uit eigen ervaring. Moeheid is hét signaal van het lichaam om te herstellen van de inspanning. Moeheid is een vraag om rust. Eigenlijk zou je blij moeten zijn dat je moe wordt. Het lichaam wil namelijk in de goede uitgangspositie komen voor een volgende inspanning.

Ben je in een burn-out beland dan heb je te vaak en te lang je grenzen overschreden. Niet geluisterd naar hét signaal. Steeds maar een tandje bijgezet. Je hebt roofbouw gepleegd. Je hebt een zogenaamd cumulatief hersteltekort opgebouwd. Zoals gezegd kan die “fabuleuze machine” zich wel aanpassen maar op een bepaald moment is het op. De hersenen, het zenuw- en hormoonstelsel, het immuunsysteem raken de weg kwijt en ontregelen. Lichamelijke en geestelijke klachten zijn het teken dat er iets misgaat of is misgegaan. Je wordt ziek.

webfoto-3

Burn-out is een ziektebeeld waarvan de symptomen wijzen op lichamelijke ontregeling ten gevolge van chronische stress. Er zijn bijna altijd meerdere factoren die aan de basis liggen van die chronische stress: werkgerelateerde factoren, persoonlijkheidsfactoren, privé-gerelateerde factoren. Ook lichamelijke factoren (topsport, lichamelijke ziekte) kunnen een rol spelen.

 

knop